Dunazug 300

1. szakasz

Térkép

Kivezető útvonal térképe Pilisszántó-Pilisvörösvár térképe Pomáz belső térképe Szentendre térképe Visegrád térképe

Általános leírás

1. Budapest - Solymár: 16,9km

Budapestről való kijutás elsősorban kerékpárutakon és az ajánlott útvonalakon történik, mely mellékelt térképen megnézhető. A Budai-hegység dimbes-dombos budapesti részén haladunk végig. Erőteljes emelkedőkkel nem kell számolni, viszont a forgalom jelentős, főleg Pesthidegkút környékén.

2. Solymár - Pilisszentiván - Pilisvörösvár - Pilisszántó: 12,9km

Elhagyjuk a Budai-hegység területét, s eljutunk a Pilis kapujába. Pilisvörösváron a 10-es úton jelentős a forgalom, legyünk óvatosak! A település után rövid, de meredek emelkedők kezdődnek.

3. Pilisszántó - Pilisszentkereszt - Pomáz - Szentendre: 22,6km

Gyakorlatilag ebben a szakaszban átvágunk a Pilisen, de Pilisszentkereszten egy DK-i fordulattal le is jövünk a hegyről - ideiglenesen. Pilisszentivánról ki sem érünk, már megkezdődik az erős emelkedő, mely a Szántói-nyeregig boldogít minket. Utánna Szentendréig szinte teljesen gurulhatunk. Pomáz és Szentendre között egy kisforgalmú mellékutat fugunk használni.

Tulajdonképpen a szakaszt úgy lehetne jellemezni, hogy rövid, de erőteljes mászás után hosszú pihentető lejtőzés. Az egész túra során ez volt a legmeredekebb, legfárasztóbb és a legpihentetőbb rész.

4. Szentendre - Dömörkapu - Kis Rigó étterem - Pilisszentlászló: 13,8km

Szentendre nevezetességei után ismét emelkedők következnek, melyek a Visegrádi-hegység belsejébe vezetnek be. Emelkedőink egészen a Kis Rigó étteremig kisérnek minket. Az utunk jelentős részét kisforgalmi erdészeti úton járjuk, így vigyázzunk a természeti értékekre! Bemegyünk a csodálatos Bükkös-patak völgyébe. Dömörkapunál el ne elejtsük megnézni a vízesést! A völgyből letérve jutunk föl a Pilisszentlászlóhoz tartozó Kis Rigó étteremhez. Ezután legurulunk a településre.

5. Pilisszentlászló - Hegytető - Pap-rét: 5,8km

Ismét Szentendre felé vesszük az irányt, de csak a Hegytetőig, ahol ismét erdészeti útra térünk. Egészen a Szent László-hegy (590m) felső harmadáig mászunk. Ez a rész ismét nehéz, helyenként igen meredek szakaszokkal takított. Mászásunk fáradalmait a gyönyörű természet és egy kis lejtőzés engeszteli ki. Pap-réten az erdészház kerítésén találjuk a pecsétet (párna kell!). A réten megpihenhetünk!

6. Pap-rét - Visegrád, Nagy-Villám: 11,6km

Pihenésünk után balra ÉNY felé indulunk. Erős lejtő kiséretében érkezünk meg a gyönyörű Apát-kúti-völgybe. A Panoráma útig lejtőzünk, majd ismét mászni kezdünk a Fellegvár irányába. Tartós mászásunk jutalma háromnegyed úton a gyönyörű Dunakanyar-panoráma (itt el ne felejtsük a kérdésre a választ megkeresni!). Kevés mászás után elérjük a Fellegvárat.

A bobpálya parkolójánál bemenve a K háromszöget követve felmegyünk a Nagy-Villám (377m) csúcsán lévő kilátóba. E fenséges panorámáért érdemes volt ennyit mászni!

7. Visegrád, Nagy-villám - Visegrád - Lepence - Dömös - Pilismarót - Hoffman-fogadó - Pilisszentlélek: 27,3km

A kilátóból óvatosan elindulunk lefelé. A jó fékre nagy szükség van, hiszen meredek lejtővel jutunk le a 11-es útig. Itt Visegrád (Esztergom) irányába, balra fordulunk, s hamarosan ismét beérünk Visegrádra. Pilismarótig sík úton haladunk a Duna mellett. Dömösön kitérőt tehetünk a Prépostsági romokhoz, mely közel, de magasan van. Pilismaróton a templomnál a hegy irányába vesszük az utunkat, és elindulunk ismét - turánk során utoljára - a Visegrádi-hegység belseje felé. A Malom-völgy kellemesen emelkedő útján jutunk el a Hoffman-fogadóhoz, majd nemsokára Pilisszentlélek völgye fölötti elágazáshoz. Innen lejtő következik, melyet a Pálos romoknál megszakítunk a feltett kérdésre való válasz keresése végett.

Pecsételési és igazoló helyek

Minden megjelölt - vastagon szedett - településen pecsételni kell, mely általában nincs objektumhoz kötve. Amennyiben mégis megadott helyen kell bélyegezni, azt külön közöljük. Vannak települések, ahol ezen kívül szövegrészletet és/vagy fényképet kell készíteni, melyeket szintén itt soroljuk föl.

Budapest, Clark Ádám tér
Mi olvasható az „Angyalos-címeren”?
Solymár
Pilisszántó
Milyen üdvözléssel fogad a település „nyitott kapuja”?
Szentendre
Bármely múzeumban lehetőség szerint TKM bélyegzővel
A Magyar Kálváriáról
Pilisszentlászló
OKT bélyegzővel (Gesztenyés söröző)
Károly Róbert mikor és milyen esemény hatására emeltetett „csúcsíves templomot” a településen?
Pap-rét
OKT bélyegzővel (erdészház kerítésén)
Visegrád
OKT bélyegzővel (a kilátóban)
Miről tudósít a Panoráma autóút kilátójában lévő emlékkő?
A várról
Pilisszentlélek
A kolostor falán található tábla felirata!

OKT: Országos Kéktúra, országos gyalogos jelvényszerző túra. Bélyegzőhelyei adott helyeken vannak (lásd: megfelelő honlapok), általában jó, vagy közepesen jó minőségű gumi vagy fém bélyegzők. Tintaellátásuk nem biztosított, így célszerű magunkkal vinni bélyegzőpárnát is!

TKM: Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pecsételős játékának igazolóhelyein megtalálható bélyegzők. Általában minden múzeum ilyen hely, de a rendszerváltás óta ezek száma jelentősen csökkent (általában „kidobták” a bélyegzőket). Jellegzetes formájú (csúcsos, gótikus ablakkeretre emlékeztető), számozott gumi bélyegzők. Tintaellátása változó, így jó ha van nállunk bélyegzőpárna. Amennyiben nem található meg a múzeumban a TKM bélyegző, akkor igazolásképpen elfogadunk bármely más múzeumi pecsétet is!

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 6.