Dunazug 300

2. szakasz

Térkép

Esztergom belső térképe Tinnye térképe

Általános leírás

1. Pilisszentlélek - Esztergom: 14km

Az egyik legjobb dolog, ami egy kerékpárossal történhet, ha lefelé gurulhat. Ez itt most valóság is egyben, ahogy legurulunk a Pilis és a Visegrádi-hegység közti völgyben Esztergomig. Az egyedüli emelkedő majd a városban, a Bazilikához való felmászáskor fog minket bosszantani. A városban legyünk óvatosak!

2. Esztergom - Esztergom-Kertváros - Kesztölc - Klastrompuszta: 15km

Budapest után talán ez a legforgalmasabb szakasz, így legyünk óvatosak! Kijutva Esztergomból a 111-es úton haladunk tovább, majd egy rövid időre még bemegyünk a Pilis hegyei közé, ezért Esztergom-Kertvárosnál a 117-es útra fordulunk, melyről Kesztölcnél letérünk, és bemegyünk a kicsit nehezen járható, de annál szebb Klastrompusztára.

3. Klastrompuszta - Kesztölc - Leányvár - Pilisjászfalu - Tinnye: 17,7km

Elhagyjuk a történelmi jelentőségű Pilis hegyeket, és megkezdjük a Gerecsében való bolyongásunkat. Klastrompusztáról háromféle módon juthatunk ki: vagy vissza megyünk Kesztölcnek, és a kijelölt, de egy kicsit forgalmasabb 10-es úton megyünk Leányvár határáig, vagy elmegyünk Kesztölc határában Piliscsévnek egy murvás földúton, esetleg a kerülők helyett a kék sáv turistajelzést követve levághatjuk földúton szintén Piliscsévig. Bármelyiket is választjuk Pilisjászfalutól föl kell másznunk Tinnye településig.

4. Tinnye - Úny - Sárisáp - Annavölgy - Ebszőnybánya - Péliföldszentkereszt: 22,8km

Tinnyétől megismerkedhetünk a Gerecse kellemes dombjaival, völgyeivel és hegyeivel. Kellemesen hullámzó útvonal, kicsi forgalom jellemzi az utunkat a Bajna-Tokod útig, ahol egy rövid szakaszon emelkedővel tűzdelve egy kicsit forgalmasabb útszakaszra térünk rá, de hamarosan a festői Péliföldszentkereszt nyugalmas útjára térve jutunk el a búcsújáró szentkútas településhez, ahol erőt meríthetünk - a szó szoros értelmében.

Pecsételési és igazoló helyek

Minden megjelölt - vastagon szedett - településen pecsételni kell, mely általában nincs objektumhoz kötve. Amennyiben mégis megadott helyen kell bélyegezni, azt külön közöljük. Vannak települések, ahol ezen kívül szövegrészletet és/vagy fényképet kell készíteni, melyeket szintén itt soroljuk föl.

Pilisszentlélek
A kolostor falán található tábla felirata!
Esztergom
Vár, vagy bármely múzeumban lehetőség szerint TKM bélyegzővel
A Bazilika tér felé néző timpanonjában lévő (latin) felirat!
Kesztölc-Klastrompuszta
OKT bélyegzővel (romok előtti oszlopon)
Tinnye
Mi olvasható a Kossuth ház előtt álló emlékoszlopon?
Péliföldszentkereszt
OKT bélyegzővel (a rendház konyháján)
A Szentkút feletti színes kerámia kegykép felirata!
A szentkútról

OKT: Országos Kéktúra, országos gyalogos jelvényszerző túra. Bélyegzőhelyei adott helyeken vannak (lásd: megfelelő honlapok), általában jó, vagy közepesen jó minőségű gumi vagy fém bélyegzők. Tintaellátásuk nem biztosított, így célszerű magunkkal vinni bélyegzőpárnát is!

TKM: Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pecsételős játékának igazolóhelyein megtalálható bélyegzők. Általában minden múzeum ilyen hely, de a rendszerváltás óta ezek száma jelentősen csökkent (általában „kidobták” a bélyegzőket). Jellegzetes formájú (csúcsos, gótikus ablakkeretre emlékeztető), számozott gumi bélyegzők. Tintaellátása változó, így jó ha van nállunk bélyegzőpárna. Amennyiben nem található meg a múzeumban a TKM bélyegző, akkor igazolásképpen elfogadunk bármely más múzeumi pecsétet is!

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 23.