Dunazug 300

3. szakasz

Térkép

Tata belső térképe

Általános leírás

1. Péliföldszentkereszt - Bajót - Nyergesújfalu - Lábatlan - Süttő - Dunaszentmiklós: 27,7km

A szentkút utáni pihenést egy erős emelkedő szakítja meg, majd gurulás következik szinte a Dunáig. A folyó mellett csupán Nyergesújfaluban kell óvatosan tekernünk (gyalogkerékpárjárda található, de nem sokkal biztonságosabb, mint a 10-es út). Dunaszentmiklóshoz néhány emelkedőt meg kell másznunk, így a Gerecse kicsit más szemszögből mutatja meg magát. A látványért mindenképp megéri az erőlködést!

2. Dunaszentmiklós - Szomód - Tata: 10,6km

Ismét egy kellemes szakasz, hiszen Tatáig gurulhatunk. Legyünk óvatosak, főleg mikor beérünk a városba.

3. Tata - Agostyán - Vértestolna: 14,9km

A vár és a látnivalók megtekintése után ismét megmutatja a Gerecse, hogy szép és erős hegység: egy körülbelül 10km-es emelkedő következik. Agostyánnál persze megpihenhetünk az arborétumnál. Vértestolnáig ismét gurulunk.

4. Vértestolna - Tarján - Héreg - Bajna: 18,5km

Szerencsére Tarjánig tovább gurulhatunk. Ezután egy kisebbfajta sikságon gurulhatunk a következő településig, Héregig, melyet gyakorlatilag csak érintünk, de érdemes szétnézni, nagyon aranyos falu. Erről a szakaszról szépen megfigyelhető a névadó hegy, a Gerecse 633m-es csúcsa, mellette a tv toronnyal. Egy újabb mászás következik, mert utunkat állja egy hegygerinc. Miután megmásztuk, még néhány hupli következik és Bajnán vagyunk.

Pecsételési és igazoló helyek

Minden megjelölt - vastagon szedett - településen pecsételni kell, mely általában nincs objektumhoz kötve. Amennyiben mégis megadott helyen kell bélyegezni, azt külön közöljük. Vannak települések, ahol ezen kívül szövegrészletet és/vagy fényképet kell készíteni, melyeket szintén itt soroljuk föl.

Péliföldszentkereszt
OKT bélyegzővel (a rendház konyháján)
A Szentkút feletti színes kerámia kegykép felirata!
A szentkútról
Dunaszentmiklós
Tata
Vár, vagy bármely múzeumban lehetőség szerint TKM bélyegzővel
Vértestolna
Csak ha nem sikerül a bélyegzés, a templomról
Bajna
A kastélyrtól

OKT: Országos Kéktúra, országos gyalogos jelvényszerző túra. Bélyegzőhelyei adott helyeken vannak (lásd: megfelelő honlapok), általában jó, vagy közepesen jó minőségű gumi vagy fém bélyegzők. Tintaellátásuk nem biztosított, így célszerű magunkkal vinni bélyegzőpárnát is!

TKM: Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pecsételős játékának igazolóhelyein megtalálható bélyegzők. Általában minden múzeum ilyen hely, de a rendszerváltás óta ezek száma jelentősen csökkent (általában „kidobták” a bélyegzőket). Jellegzetes formájú (csúcsos, gótikus ablakkeretre emlékeztető), számozott gumi bélyegzők. Tintaellátása változó, így jó ha van nállunk bélyegzőpárna. Amennyiben nem található meg a múzeumban a TKM bélyegző, akkor igazolásképpen elfogadunk bármely más múzeumi pecsétet is!

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 25.