Dunazug 300

Budakeszi település

Településtörténet

BudakesziA Budai-hegység ölelésében, a János-hegy nyugati lábánál egy kis völgyben fekszik Budakeszi városa. Régészeti leletek igazolják, hogy már a kőkorszakban laktak itt emberek. A római korban valószínűleg villák állhattak a településen, mert gazdag sírt tártak föl.

Keszi már a honfoglaláskor létrejött, erre utal X. század közepére keltezhető köznépi temető, melyet a Barackosban tártak föl. Neve is erre utal, a Keszi törzstől kaphatta. Nevével viszont csak a tatárdúlás után találkozunk először, 1296-ban. Ekkora már két Keszi van: Alkeszi, mely a mai katolikus templom körül jöhetett létre, és Felkeszi, mely az új lakótelep helyén található. Alkeszi királyi alapítású kápolnáját 1267-ben említik először, melyet a XV. század folyamán gótikus stílusban kibővítettek. A település és a vele együtt a törökök pusztíthatták el.

A település fontos forgalmi csomópont volt évszázadokon keresztül, mivel a budai vár, Zsámbék - Székesfehérvár, illetve a Tinnye - Esztergom főútvonalában fekszik. Esztergom felé ezen az úton közlekedtek, hogy a Visegrád felé vezető utak vámjait kikerüljék.

Buda visszavétele után a felszabadító seregekből olasz, francia, svéd és horvát telepesek kerültek Alkeszire, Felkeszi pedig elpusztult, nem telepedett újra. 1659-től Budakeszi birtokosa gróf Zichy István volt. Az első német telepeseket Zichy Péter gróf hívta be Bajorországból, a Rajna-vidékről, Ausztriából és Cseh-Morvaországból. Ők különböző kedvezményeket kaptak. A telepítés nem egyszerre, hanem fokozatosan történt.

A birtokperek a települést sem kerülték el: 1765-ben a Zichy család ellen per indult, melyet megnyerve a Budakeszi uradalom a Koronához került (kamarai birtok lett). A település ennek hatására igen jelentős kedvezményekben részesül, melynek következtében gyorsan felvirágzik.

A gazdaság a XIX. században elsősorban a mezőgazdaságra épült, elsősorban a szőlő- és bortermelés, gyümölcstermesztés jellemző a településre, melynek Budapest főleg piacot jelentett, de dolgozni nem jártak oda. Jelentős csapás volt 1870-es években a filoxéra. Budapesti építkezések megindulása hatással volt az itt lakókra is, egyre többen jártak be dolgozni. A XIX. század végén Budakeszi területe a ma Budapesthez tartozó Normafa, Zugliget és a János kórház határáig terjedt.

Budakeszi címereA század végére az iparosítás is megindult. 1919-ben megalakult az ipartestület és 1930-ban már közel 60 féle szakmát űztek a községben. Híres lesz a század 30-as éveire az Elektromos Műszaki Rt., a Halfer-féle Márványozó Festékgyár Rt. jelentős, tengeren túlra is eljutó exportjával, és a Nattó-féle cipőkrémgyártás.

Korányi Frigyes kezdeményezésére 1900-ban indult meg közadakozásból az első magyar tüdőszanatórium építése, amely 1906-ban a Milánói Világkiállításon elnyerte a "Gran Premio" díjat. A szanatórium ma is Budakeszi határában áll, de közigazgatásilag Budapesthez tartozik. További fejlődést hoz 1928-ban a "Bart-autóbuszok", 1937-ben a BESZKÁRT (BKV elődszervezete) járatainak beindulása, mely a gyógyulni vágyókon kívül az idegenforgalmat is kielégítette.

A második világháború végéig jellegzetes német községből 1946-ban kitelepítették a sváb lakosok nagyobb részét. Helyükre zömmel felvidéki magyarokat hoztak, de más helyről származó magyarok is kerültek ide. Az ipari hagyományok nem folytatódtak. Inkább mezőgazdasági, erdőgazdálkodási üzemegységeket telepítettek Budakeszire. Az 1950-es években létesült a Kertészeti Egyetem Tangazdasága, szőlő- és gyümölcstermesztő profillal.

Városi rangot 2000-től birtokolja.

Jó fekvése és kellemes levegője, kirándulóhelyei, a Budai-hegység egyik kiemelkedő turisztikai pontja a város.

Budakeszi német nemzetiségi neve: Wudigess.

Források:

Budakeszi város honlapja;

A Budai-hegység turistatérképe

Kerékpárral Budapest és környékén, Frigoria útikönyvek

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen nem kell igazolást kérni a túrakönyvbe.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 26.