Dunazug 300

Dunaszentmiklós település

Településtörténet

DunaszentmiklósKomárom-Esztergom megye egyik legkisebb lélekszámú települése a Dunától távolabb, a Gerecse hegyei között fekszik. Neve az egykori templomának védőszentjéből eredeztethető.

A vidék, mint a környék többi települése is, már a civilizáció korábbi szakaszaiban is lakott volt, ám a legjelentősebb honfoglalást megelőző régészeti leletek a rómaiaktól maradtak ránk.

1382-es oklevélben szerepel először, mint Zenth Myklos. A XIV. században a Zenthmiklósi Mihály és felesége birtoka. Később a tatai bencéseknek is voltak itt földterületeik.

1543-ban Tata elfoglalásával egyidőben a település elpusztult. Pusztaként említik (a környék többi településével együtt) 1733-ig, mikor az új földbirtokos, gróf Esterházy József katolikus német telepeseket költöztetett Westfalenbol a birtokába került faluba. Az új telepesek egyutcás faluképet hoztak létre, mely gyakorlatilag ma is megfigyelhető.

Jellemző megélhetés volt a faluban a szőlőtermelés és a bortermelés. Ennek emlékei mai napig megfigyelhetőek: érdekessége löszfalba vájt lyukpincesora.

Dunaszentmiklós címere1913-ban a Szentmiklós helynév elé megkülönböztetésképpen került a Duna előtag.

A II. világháború után a sváb lakosság egy részét kitelepítették. A többség azonban visszatért, amint erre lehetősége adódott.

1990 óta van önálló önkormányzata (1974-től Szomóddal közös tanács volt), 1994 óta pedig Német Kisebbségi Önkormányzata is.

Dunaszentmiklós német nemzetiségű neve: Niklo.

Források:

Dunaszentmiklós település nemzetiségi honlapja;

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen pecsételni kell a túrakönyvbe, mely nincs objektumhoz kötve.

Ha nem sikerül a bélyegzés fotó a templomról.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. március 15.