Dunazug 300

Páty település

Településtörténet

PátyA település ősidők óta lakott hely. Kőkori, réz- és bronzkori emlékei is megtalálhatóak. A római kor is hagyott itt nyomokat: a határban lévő Főkút forrás gyógyító hatása hamar felkeltette az aquincumi táborváros előkelő lakóinak érdeklődését. Fürdőt építettek a gyógyító forrás mellé, a települést pedig, mint jelentős középbirtokot, felvirágoztatták.

A falu nevét először egy adománylevél említi 1286-ban Paagh alakban. 1311 előtt az Árpád-házi királyok nyeregkészítői lakták. Lakói a földművelésből éltek meg. Gazdasága így a termények árulása a piacokon (többek között Budán) korlátozott. Jelentős volt a bortermelés is, amiért messze földről jöttek kereskedők. Mindennek a filoxéra vetett véget. A település neve német személynévből eredhet magyar névadással.

A mohácsi katasztrófa után Páty is török uralom alá került, ám eltérően a környező települések többségétől, lakossága kisebb-nagyobb megszakításokkal mindvégig a helyén maradt.

Páty címereA klasszicista Spényi (Várady)-kastély az 1820-as években épült, s „nevezetessége”, hogy kerítése 1848-as puskacsövekből készült.

Források:

Páty település honlapja;

A Budai-hegység turistatérképe

Látnivalók Magyarországon Vendégváró útikönyvek

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen pecsételni kell a túrakönyvbe, mely nincs objektumhoz kötve.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 26.