Dunazug 300

Pilisjászfalu település

Településtörténet

Pilisjászfalu címerePilisjászfalu a Dorog-Pilisvörösvári árokban, a Kenyérmezői-patak völgyében, a Gerecse és a Pilis között fekszik.

Régészeti ásatások folytán az i.sz. I.-III. századból római kori villa épületmaradványait tárták fel.

A jász ősök 1239 körül, a tatárok által megveretve érkeztek az országba. IV. Béla király telepítette le őket a Duna-Tisza közére, de a kunokhoz hasonló, azonos jogokat csak 1323-ban Károly Róbert királytól kaptak.

A pilisi jászok első említése („...ac Chywach Yazones circa Chabam commorantes...”) 1325-ből való. Pilisjászfalu, mely nevében végig megőrizte iráni-oszét eredetét, azonban még valamiről nevezetes: egy 1422-es okiratról, mely hátoldalán -a máig egyedülálló- jász szójegyzéket tartalmazza. A (feltehetően) Fehérvárról Jászfaluba induló küldöttség kaphatta a szótárt, hogy meg tudja magát értetni a király jász testőreivel.

A falu a török alatt lakatlan területté vált, később a szomszédos Tinnye és Úny községek földjeivel együtt a Buda visszafoglalásában vitézkedő Miskey család birtokába került. Ennek ellenére a nagybirtok ezen a területen nem volt jelentős.

1884-ben megkezdődött a vasútépítés (ekkor találták a honfoglalás kori leleteket).

A második világháborút követő első szövetkezetesítés kampányai viszonylag érintetlenül hagyták a vidéket. 1948-ban Pilishegyi Állami Gazdaság néven megalakították a gyenge termőhelyi adottságú állami területek művelését összefogó üzemet. Az állami gazdaság az 1970-es években Piliscsaba-Jászfalu akkori lakosságához képest nagyarányú betelepítést végzett. Nyírségi, hajdúsági családok érkeztek a gazdaságban való munkavállalás lehetősége miatt.

Az 1950-es években a települést összevonások következtében Tinnyével együtt Piliscsabához csatolták, Piliscsaba-Jászfalu néven. Ennek következtében a fejlődés lelassult, pl. 1965-ben az országban az utolsók között építették ki a villanyhálózatot.

A rendszerváltás után az 1994. február 12-én megtartott választások alkalmával a helyi választók 86 %-a szavazott a Piliscsabától történő leválásra. Ennek eredményeként a köztársasági elnök 1994. augusztus 25-én Piliscsaba-Jászfalut Pilisjászfalu néven önálló településsé nyilvánította.

Források:

Pilisjászfalu község honlapja;

A Pilis és a Visegrádi-hegység Turistaatlasza és útikönyve

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen nem kell igazolást kérni a túrakönyvbe.

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. április 5.