Dunazug 300

Pilisszántó település

Településtörténet

PilisszántóA település területén a legrégebbi történelmi nyomok a római kórból valók. A templom előtt áll az a két méter magas mérföldkő, melyet Marcus Aurelius Severus Alexander császár idejében Aquincumtól 12 mérföldre helyeztek el. Ez 230 környékén történhetett.

Első említése 1250 környékén történik. Ebben hírt adnak arról, hogy Boldog Őzséb Szántó (Zantow) mellett építette heted magával Szent-Kereszt nevű kolostorát. A település környékén, vagy éppen a településen belül állhatott az ős pálos rend kolostora, mely azóta a történelem áldozata lett.

A török idők viszontagságait csak feltételezni tudjuk. Nagy valószívűséggel a település elpusztult. A kolostor valószínűleg 1690-95-ben végleg elpusztult a felszabadító háborúk során. Pilisszántó újra telepítése 1703-ben kezdődött meg.

Pilisszántó címereSzántónak a történelem során fontos „beléptető” szerepe volt a szent Pilis felé. Már a rómaiak korában volt őrtorony a településen, mely a mai kálvária helyén állt. A Hosszúhegyet a Pilistől elválasztó meredek szentkereszti út nyomvonalán haladt egykor Dobogókőre, a másik római út. Ezért dél felől gyakorlatilag csak itt tud belépni az idelátogató. A középkorban, de régebben is ezen a ponton lehetett legjobban lezárni, védeni a Pilis belsejét. Ezért is szokták mondani, hogy Pilisszántó „a Pilis kaluja”.

A Szántó név valószínű, hogy mint helynév a földművelésre kötelezett szolganépekre utal, akik az uradalom ekéjével és igájával szántottak. A Pilis előtag a Pilis csúcsra (756m) utal, mely kézenfekvő, hiszen a hegy déli lábánál terül el a település.

Pilisszántó szlovák nemzetiségi neve: Santov.

Források:

Pilisszántó község honlapja;

A Pilis és a Visegrádi-hegység Turistaatlasza és útikönyve

Látnivalók Magyarországon Vendégváró útikönyvek

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen pecsételni (nincs objektumhoz kötve) és egy kérdésre válaszolni kell.

A kérdés: Milyen üdvözléssel fogad a település „nyitott kapuja”?

A választ a település Pilisvörösvár felöli határában lelhetjük meg.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 17.