Dunazug 300

Pilisszentkereszt település

Településtörténet

PilisszentkeresztJelenlegi történelemírásunk és régészeti feltárások alapján a települést Boldog Özséb (volt esztergomi kanonok, majd remeteként megalapította a pálos rendet) alapíthatta 1250 környékén, mikor a szántódi völgyben (!) három barlangban telepedtek le. Az egyik barlang előtt kápolnát emeltek, melyet szentkereszt tiszteletére szenteltek föl. Ezt tekintik a település alapításnak. Valószínű azonban, hogy ez az esemény a szomszédos Pilisszántó település történetéhez csatolható, s a pálos kolostor ott állt, azaz nem azonos a mai Pilisszentkereszti ciszterci kolostor romjaival.

Biztosnak vehető viszont, hogy 1134-ben a Franciaországból érkező ciszterciek 1184-ben monostort építettek, mely azonban nem jelenti a település megalapítását. A monostort III. Béla király alapított, s ez a kolostor volt a rend első magyarországi kolostora. A terület királyi birtok volt, majd egyházi lett, melyet a török háborúk után is megtartott.

Fontos történelmi események színtere volt e kolostor. II. (Jeruzsálemi) András (vagy Endre) meráni származású feleségét Gertrúdist a környéken ölték meg a föllázadt magyar urak 1213-ban. A király csak később értesült a tragédiáról, mert szentföldi hadjáraton volt. Katona József Bánk bán című drámájának ez az esemény az alapja. Az eseménynek a környéken emléket állít a Simon-halála területnév is. Gertrúdis sírját megtalálták a monostor területén az ásatások során. II. Endre felesége halála után sok időt töltött a kolostor falain belül, így a monostor gazdasága fejlődött, megerősödött.

Pilisszentkereszt címereA törökök a monostort 1526-ban teljesen elpusztították. A háborúk után a visszaszivárgó pálosok beköltöznek az egykori ciszterci kolostor megmaradt épületeibe, eltévesztve az 1690-ben már elpusztult eredeti, szántói kolostorukat. Aztán a kolostor közelében éppen a szűkülő határuk miatt terjeszkedni kényszerülő és itt letelepülő szántói lakók által kialakuló települést elnevezik Szent-Keresztnek az általuk nagyra becsült ereklyének a Szent-Keresztnek tiszteletére. Gyakorlatilag a település 1740-es évekig nem is létezet, mint Szentkereszt, az ide települő szlovákok alapították.

A település első temploma 1766-ban már állt, melyet a pálosok segítségével sikerült megépíteniük.

A település ma is csendes, pihenésre, meditációra, kikapcsolódásra, túrázásra alkalmas kis község. A településhez tartozik Dobogókő is.

Pilisszentkereszt szlovák nemzetiségi neve: Mlynyky

Források:

A Pilis és a Visegrádi-hegység Turistaatlasza és útikönyve

Látnivalók Magyarországon Vendégváró útikönyvek

Kerékpárral Budapest és környékén, Frigoria útikönyvek

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen nem kell igazolást kérni a túrakönyvbe.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. február 17.