Dunazug 300

Szomód település

Településtörténet

Szomód címereSzomódnak, mely a rézkortól folyamatosan lakott település. Jelentős leletek vannak a római kórból: Dunaalmás és Szomód községek határában, a Kőpite-hegy és a Les-hegy között még ma is használatos az a rómaiak által épített ún. kőhordó út, amelyen csaknem kétezer éve szállították az itt fejtett mészkövet. Ez Magyarország leghosszabb ismert római kori útja. Találtak itt feliratos köveket is.

A honfoglalás után első említése 1225-ben történik egy oklevélben, Zummuld alakban. 1232-ben Zumul alakban bukkan föl oklevélben. A XIII. században a Csák nemzetséghez tartozó Ugrin birtoka. Zumold 1364-ben Kont Miklós nádor birtoka. A Rozgonyi család tulajdonolta későbbiekben a népes "Villa Zomold"-ot, amely a tatai plébánia filiáléja. Zomold 1409-ben részben a tatai vár tartozéka lett.

A település neve régi magyar Szomol személynévből képződött. A név alapja valószínűleg szláv eredetű.

1543-ban Tata elfoglalásával egyidőben Szomód is elpusztult. Valószínűleg így volt ez a XVII. századig. 1620-ban az elpusztult ősi magyar faluba Tisza-melléki református magyarok telepedtek le itt.

A század 30-as éveiben a környék földesura, Esterházy József telepítő tevékenysége folytán württembergi katolikus németek találtak itt új hazát. Ez alapvető változást hozott a vallási életben. A katolikus németeknek 1778-tól templomuk volt, míg a magyar reformátusoknak csupán 1889-től volt kőtemplomuk és szabad vallásgyakorlásuk.

A lakosság elsősorban a földművelésből élt meg. Szántóföldjein búzát, a dombok szőlőföldjein jó minőségű bort termeltek.

A II. világháború a községben súlyos károkat okozott. Később Dunaszentmiklóssal vonták össze, 1974-től közös tanácsi igazgatás alatt álltak.

1977 óta van védelem alatt az a 230 ha nagyságú terület, ami már az ókorban kedvelt édesvízi mészkőbányát rejtett. Ez a kő volt az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt építőipari nyersanyag és szobrászati alapanyag.

Önkormányzati önállóságát 1990-ben nyerte vissza a község.

Források:

Szomód település honlapja;

Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára

Látnivalók listája

Túrainformáció

A településen nem kell igazolást kérni a túrakönyvbe.

Részletes településtérkép

© Tóth Péter Góliát ala thpt
Az oldal a Dunazug 300 Kerékpáros Jelvényszerző Körtúra hivatalos honlapjának részoldala. Elsősorban Opera böngészőre íródott. Készült 2006. március 11.